ČETVRTO PREDAVANJE I OBUKA – POŽAREVAC

U sali Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Požarevcu, održano je predavanje o efikasnoj i ekološki savesnoj primeni pesticida u ratarstvu, u okviru projekta FAO-SPITS 2024.
Predavač dipl. inž. fitofarmacije Dejan Čorogar je objasnio principe kontrole i zaštite u proizvodnji pšenice, kukuruza, soje i suncokreta, čije izlaganje možete pogledati OVDE.
Praktičan deo obuke održan je na oglednom polju kukuruza i pšenice PSS Požarevca i poljoprivredne škole „Sonja Marinković“, koji možete pogledati OVDE.
Tokom dvodnevnih aktivnosti predavače i učesnike pratila je ekipa TV Sat iz Požarevca, čije priloge možete pogledati OVDE i OVDE.

Učesnici predavanja i obuke bili su:
*** poljoprivrednici – među kojima je i veći broj njih koji obrađuju preko 50 ha ratarskih useva, ali i učenici završne godine SPŠ u Požarevcu koji su iz domaćinstava koja imaju svoja tržišno orijentisana registrovana porodična poljoprivredna gazdinstava usmerena na ratarsku proizvodnju;
*** poljoprivredni savetodavci iz regioinalnih poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi za područe grada Beograda, Podunavskog i Braničevskog okruga – koja je bila domaćin predavanja i obuke; i
*** direktori ekonomije najstarije Srednje poljoprivredne škole u Srbiji – “Sonja Marinković” u Požarevcu osnovane 1872. godine, i upravnik ekonomije Kazneno popravnog zavoda u Zabeli.
Posebno treba istaći da su učesnici obuke imali priliku da na jednom oglednom polju strnih žita (pšenice, ječma, ovsa i tritikale) vide razlike na 549 oglednih parcela sa 130 različitih sorata i hibrida navedenih strnih žita koje se u procesu trogodišnjih ogleda za eventualno priznavanje i uključivanje na Sortnu listu u Republici Srbiji, kao i oglednu parcelu sa osam oglednih parcela različitih sorata i hibrida kukuruza.
Tokom dvodnevnih aktivnosti predavače i učesnike pratila je ekipa TV Sat iz Požarevca.