VESTI

PETO PREDAVANJE – ZEMUN

Održano je prvo predavanje o efikasnoj i ekološkoj primeni pesticida u povrtarstvu u zatvorenom prostoru. Prof.dr Nebojša Momirović je sa svojim stručnim timom održao obuku na temu „Integralna zaštita proizvodnje povrća“ na oglednoj farmi Zeleni Hit.

ČETVRTO PREDAVANJE – POŽAREVAC

U sali Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Požarevcu, održano je predavanje o efikasnoj i ekološki savesnoj primeni pesticida u ratarstvu, u okviru projekta FAO-SPITS 2024.
Predavač dipl. inž. fitofarmacije Dejan Čorogar je objasnio principe kontrole i zaštite u proizvodnji pšenice, kukuruza, soje i suncokreta.
Praktičan deo obuke održan je na oglednom polju kukuruza i pšenice PSS Požarevca i poljoprivredne škole „Sonja Marinković“.
Tokom dvodnevnih aktivnosti predavače i učesnike pratila je ekipa TV Sat iz Požarevca, čije priloge možete pogledati OVDE i OVDE.

Učesnici predavanja i obuke bili su:
*** poljoprivrednici – među kojima je i veći broj njih koji obrađuju preko 50 ha ratarskih useva, ali i učenici završne godine SPŠ u Požarevcu koji su iz domaćinstava koja imaju svoja tržišno orijentisana registrovana porodična poljoprivredna gazdinstava usmerena na ratarsku proizvodnju;
*** poljoprivredni savetodavci iz regioinalnih poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi za područe grada Beograda, Podunavskog i Braničevskog okruga – koja je bila domaćin predavanja i obuke; i
*** direktori ekonomije najstarije Srednje poljoprivredne škole u Srbiji – “Sonja Marinković” u Požarevcu osnovane 1872. godine, i upravnik ekonomije Kazneno popravnog zavoda u Zabeli.
Posebno treba istaći da su učesnici obuke imali priliku da na jednom oglednom polju strnih žita (pšenice, ječma, ovsa i tritikale) vide razlike na 549 oglednih parcela sa 130 različitih sorata i hibrida navedenih strnih žita koje se u procesu trogodišnjih ogleda za eventualno priznavanje i uključivanje na Sortnu listu u Republici Srbiji, kao i oglednu parcelu sa osam oglednih parcela različitih sorata i hibrida kukuruza.
Tokom dvodnevnih aktivnosti predavače i učesnike pratila je ekipa TV Sat iz Požarevca.

TREĆE PREDAVANJE – SMEDEREVO

Održano predavanje prof. dr Novice Miletića u Smederevu o efikasnoj primeni pesticida u sektoru voćarastva, u okviru Projekta FAO-SPITS.
Praktični deo obuke je održan u voćnjacima Radomira Perića u selu Udovice.
Prilog RTV PLANA, možete pogledati klikom na LINK.
Prilog iz emisije Znamje imanje – Mali proizvođači, možete pogledati klikom na LINK.

DRUGO PREDAVANJE – ČAČAK

Završeno je drugo predavanje i obuka o efikasnoj primeni pesticida u sektoru voćarstva, u okviru Projekta FAO i SPITS-a koji ima za cilj unapređenje znanja o pravilnoj upotrebi pesticida u poljoprivredi.
Na Agronomskom fakultetu u Čačku, prof. dr Novica Miletić održao je predavanje na temu Integralna zaštita u voćarskoj proizvodnji – jabuke, šljive, kruške, breskve.
Praktičan deo obuke je održan u voćnjaku Marka Paunovića u selu Viljuša u Moravskom okrugu.
Prilog TV LAV, možete pogledati klikom na LINK.

Početak obuke poljoprivrednika

Početak obuke poljoprivrednika u Srbiji po Projektu FAO u organizaciji Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije (SPITS). Prezentaciju možete preuzeti OVDE.
U centru za stručno usavršavanje u Šapcu, održano je prvo predavanje o efikasnoj i ekološki savesnoj primeni pesticida u ratarstvu, u okviru projekta FAO i SPITS-a.
Predavač dipl. inž. fitofarmacije Dejan Čorogar je objasnio principe kontrole i zaštite u proizvodnji pšenice, kukuruza, suncokreta i soje. Posebno se osvrnuo na ličnoj zaštiti u radu sa pesticidima i objasnio postupak odlaganja ambalaže. Praktičan deo obuke je održan na imanju Milete Brajića u selu Štitar, na parceli pšenice i kukuruza.
Video materijal sa predavanja i praktičnog dela obuke možete videti klikom na LINK.

Priznanja naših članova

Na godišnjoj Skupštini Saveza inženjera i tehničara Srbije koja je održana 29.03.2024.godine, PRIZNANjE – POČASNI ČLAN SITS-a dobio je naš dugogodišnji član mr Mladen Ignjatović, a PRIZNANjE – UGLEDNI ČLAN SITS-a mr Gavrilo Veselinović, dugogodišnji predsednik Udruženja poljoprivrednih inženjera i tehničara Beograda.

U susret jubileju 155 godina SPITS-a

U susret jubileju 155 godina SPITS-a, objavljujemo novi plakat.

Agrobiznis forum Srbije 2023

SAVEZ POLjOPRIVREDNIH INŽENjERA I TEHNIČARA SRBIJE (SPITS), u saradnji sa Društvom agrarnih ekonomista Srbije (DAES), Zadružnim savezom Srbije (ZSS) i Društvom srpskih domaćina (DSD) organizuju Agrobiznis forum Srbije 2023.
Program manifestacije možete pogledati OVDE.

Spits na 16. sajtmu “Etno hrane i pića”

Hala 3, Beogradski sajam, 24 – 27. novembar 2022.
U saradnji sa BG sajmom, Društvom srpskih domaćina (DSD), udruženjima i organizacijama, SPITS je organizovao četiri tematska predavanja za učesnike i posetioce 16. Sajma ETNO HRANE I PIĆA:
24. novembar 2022. od 13 do 15 č.: Izložba i prezentacija – ZNAČAJ I PREDNOSTI STARIH SORTI ZA PROIZVODNjU ETNO HRANE I PIĆA – u saradnji sa Ekološkim udruženjem OKVIR ŽIVOTA (predavač Dr Ivana Petrović Radović) iz Mionice, TOPLIČKOM AKADEMIJOM STRUKOVNIH STUDIJA iz Prokuplja (Prof. dr Slađana Golubović) i Organskom farmom DOLOVAC ORGANIK I TRADICIJA iz Futoga (predavač Ana Dolovac).
25. novembar 2022. od 13 do 15 č.: Predavanje – KAKO DA POLjOPRIVREDA OSTVARI 60 MILIJARDI EVRA – prof. dr Vitomir Vidović i prof. dr Miladin M. Ševarlić, SPITS – Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije.
26. novembar 2022. od 13 do 15 č.: Predavanje – ZNAČAJ KONTROLE BEZBEDNOSTI HRANE – Laboratorija REAL LAB iz Beograda – predavač Spec. hem. nauka Snežana Miković.
27. novembar 2022. od 12 do 13 č.: Predavanje – ĆIRILIČKO PISMO U PROMOCIJI ETNO HRANE I PIĆA – Predavači Prof. dr Miladin M. Ševarlić – Društvo srpskih domaćina, Hadži Nenad Jovanović – đakon SPC, Miodrag Kojić – Udruženje za odbranu ćirilice DOBRICA ERIĆ – Beograd i Ivan Stratimirović – Udruženje KULTURA ĆIRILICE – Beograd.

Naučna tribina o zaštiti životne sredine na 1. saboru saveza ekoloških organizacija Srbije

Na 1. Saboru SEOS (Saveza ekoloških organizacija Srbije) – koju čine u APR-u registrovanih šest ekoloških udruženja (Jadar, Pranjani, Dobrinja, Rača, Jagodina i Kosjerić) održanom 30. oktobra 2022. Gornjim Nedeljicima u dolini Jadra, grad Loznica, učesnicima su se obratili:
1) Prof. dr Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu;
2) Naučna savetnica dr Dragana Đorđević, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu;
3) Prof. dr Miladin Ševarlić, predsednik SPITS – Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije;
4) Prof. dr Dušan Stanojević, Medicinski fakultet u Beogradu;
5) Prof. dr Duško Brković, Agronomski fakultet u Čačku;
6) Prof. dr Vladimir Đurđević, Fizički fakultet u Beogradu; i
7) Mr Dušan Tufegdžić, agronom i poljoprivrednik.
Njihova izlaganja možete poslušati u prilogu na LINKU.

Prilog za istoriju budžetske eutanazije srpske poljoprivrede i sela

Kompletnu studiju slučaja “agrarni budžet” za 2022. godinu možete pročitati na sajtu www.poljoprivreda.info klikom na link OVDE.